Tennisclub Drive...

 

...een gezellige vereniging met een rijke historie…

 

Tennisclub Drive staat bij tegenstanders, bekenden, gast- en toernooispelers en de eigen leden bekend om de gezellige sfeer. Een kenmerk dat spelers en bestuur graag in ere houden.

De tennisclub, gesitueerd aan de voet van de Sasse brug over het kanaal van Gent naar Terneuzen, heeft een prachtige historie. In 2017 werd met een knallend feest het 100-jarig bestaan herdacht.

 

 

 

 

 

 

De roots van de vereniging gaan echter terug naar Westdorpe. Achter de boerderij van Cyriel Dellaert werd in 1917 al grastennis gespeeld. Er zijn nog foto’s waarop te zien is dat heren in militair tenue wedstrijdtennis spelen.

In 1924 werd de oversteek over het kanaal gemaakt naar het terrein achter de glasfabriek. De vereniging kreeg toen de prachtige, ietwat socialistisch klinkende naam SSS, de afkorting voor Sport Staalt Spieren.
De vereniging werd kort daarna verzocht te verkassen naar de Zwembadstraat en later naar de Sportkade; een locatie waar we nu nog steeds trots op zijn. Aan die verhuizing hield de club voldoende geld over om er een aantal betonbanen aan te kunnen leggen en iets later werden het gravelbanen. Die banen zag je in die tijd nog niet zoveel: de leden die in 1929 de contributie van 10 gulden konden opbrengen, werden dan ook als elite bestempeld.

Na 1929 groeide de club gestaag; dat leverde ook in die tijd al Zeeuwse kampioenen op: bijvoorbeeld de zusters Annie en Hilda van Acker. Opvallend detail: de dames scoorden in die tijd stelselmatig beter dan de heren.

In 1972 kreeg het ledenaantal van Drive een geweldige boost: De 50 leden van de gezamenlijke personeelsverenigingen van de glasfabriek en Zuid-Chemie sloten zich aan bij Drive aan de Sportkade.

In het jaar 2000, bij de herindeling van de Zeeuws-Vlaamse gemeenten en het verdwijnen van Sas van Gent als zelfstandige gemeente ontving de vereniging een mooi bedrag als bijdrage in de renovatiekosten van de kleedkamers en de kantine. Met behulp van een geleend bedrag en de hulp van veel vrijwilligers kreeg Drive zo een tennispark dat gezien mag worden.In 2008 kwam er nog een nieuw hekwerk bij.

In 2007 vierde TC Drive zijn 90-jarig bestaan om op te warmen voor het 100-jarig bestaan in 2017.

In 2018 kwamen alweer vele handen bij eklaar om een nieuwe opslag te bouwen.

Na maanden van ongeplande rust door Covid, kon in 2021 (iets verlaat) weer het jaarlijkse Open Sas toernooi met een record aantal deelnemers doorgaan.

In 2022 heeft TC Drive de vergunning voor de aanleg van 2 padelbanen (ter vervanging van baan 4) gekregen en mede dankzij de financiele steun van de gemeente Terneuzen en een uitgeschreven obligatielening, zijn deze gerealiseerd en op 1 juni 2023 opgeleverd.

De officiële opening was op 3 juni, gevolgd door het H4A Sas Open toernooi voor zowel tennis als voor padel. Met een record aantal inschrijvingen en uitstekend weer werd dit toernooi de perfecte start van de hernieuwde club. TC. Drive is nu klaar voor de toekomst. Als Tennisclub op een padel- en tennispark.